2016. augusztus 3., szerda

Fegyver

A ruházat beszerzése nagyon fontos, de ezzel nem lehet csatát nyerni. Lehetünk bármennyire profi ruciban, lehet bármennyire drága bakancs a lábunkon, lehet tökre pöpec rohambilink ha elhalálozunk folyamatosan (max mindezt jókinézetűen tudjuk megtenni). Itt kérem szépen a taktika, jártasság és a fegyver számít. Taktikát tanulva, gyakorolva lehet elsajátítani, fegyvert viszont venni érdemes. Hiába biztosítanak számunkra az adott rendezvény keretében, kétlem, hogy 100eFt-os jó állapotú minőségi fegyvert kapunk a játék idejére. Ez nem éri meg a játék üzemeltetőjének, mert mégiscsak idegenekre bízza a tulajdonát, akik különböző jártassággal használják mindazt (pl.: simán nekivághatja a fegyvert egy rosszul tervezett futással a falnak és történhetnek egyéb balesetek).
Kevés játékhoz, ismerkedéshez, jártasságszerzéshez alkalmasok viszont ezek a fegyverek. Igazából saját fegyver megvételével kell számolni ha hosszabb távon gondolkodunk.
Ez viszont egy igen nehéz dolog. Mit vegyünk?
Egyik kollégám veterán a „szakmában”, mindenféle információkkal lettem ellátva és sok típusnál kikértem a véleményét. Az Internet is segíthet nekünk, de sok helyen futottam ellenmondásokba, így kétkedve kezelem ezeket az információkat.

A fegyver anyaga
A fegyverek többsége ABS műanyagból készülnek (pl.: a Lego is ebből építkezik), a jobbak Polietilénből.
Sok helyen a minőségi szint lépcsőfokai az alábbiak:    

Olcsó kategória: Műanyag
Olcsó kategória: Műanyag + acél
Közepes kategória: Műanyag + cink+fém
Közepes kategória: Műanyag + cink+fém + acél
Felső kategória: Műanyag + acél + fém vagy Műanyag + acél

Itt persze kérdéses, hogy mi a műanyag része, hiszen a drága fegyvereknél pl.: a tár készül csak műanyagból, az olcsó kategóriában a teljes fegyver műanyag (vagy műanyag + acél). Sajnos nem derül ki minden esetben, hogy milyen minőségű az a műanyag, de pl.: a súlyát össze lehet hasonlítani más teljesen műanyag kivitelezésű, azonos típusú, de más gyártó által gyártott típussal.
A cink+fém kombinációval a súly csökken, de cserébe könnyen törik (sajnos késsel vágható anyagkombináció ez) kéretik kerülni.
Felsőkategóriás fegyverek jól bírják a kiképzést, hosszú távon lehet velük tervezni és jó drágák is.

A fegyver gyártója
Az alábbi oldalon találtam egy listát, a high end gyártók nagyjából megegyeznek azokkal, amiket én is hallottam kollégámtól.
http://gundown64.webs.com/airsoftbrands.htm

Hop-up
Az Airsoft fegyverek csőhuzagolatlanságát Hop-up kézikészülékkel orvosolják. Ez egy kis gumilabda, ami megpörgeti a BB golyót. Állítható állapotú a különböző súlyú BB lövedékek miatt. Középkategóriások már rendelkeznek eme felszereltséggel érdemes rá figyelni, a labdát ellenőrizni, elhasználódás esetén cserélni. Nagyon befolyásolja a fegyver lőtávolságát.

Típusa
Airsoft fegyverek típusát a korábban már ismertetett link rendesen összefoglalja, ezért nem térnék ki rá itt is. Viszont el kell gondolkozni rajta, hogy milyen kombináció a jó (ha egyáltalán kell kombinálni). Én úgy láttam, hogy egy rugós pisztoly és egy AEG géppisztoly a megfelelő választás, de van, aki gázos pisztoly és egy AEG géppisztoly párosra esküszik. A pisztoly megfelelhet épületharcra, a géppisztoly meg a külső területekre. Ugyanakkor lehet például csak géppisztolyt alkalmazni, és akkor elég egy fegyvert venni. A géppuska és pisztoly páros is hasonló megoldás lehet.
A lényeg az, hogy épületharcra kisebb fegyver kell a szűk terek miatt (lépcsőház, folyosó), kintre meg mehet nagyobb fegyver.

Ár
A fentiekből jön, hogy a csak műanyag a legolcsóbb, és a felső kategóriás a legdrágább. Tisztelet a kivételnek, mint pl.: a GFC Guns cég GFG16-os AK-ja (ami pont egy magyar AK változat). Sajnos nincs hozzá sem akku, sem töltő, ezt olyan ~15000-20000 között kapunk hozzá.
http://gunfire.pl/product-eng-1152200282-GFG16-carbine-replica.html

AEG akkumulátor
Többféle létezik, általában Nikkel-t adnak a fegyverhez, ami nem bírja ki a dolgokat és hamar merül. Ezért kell Lítiumos akkut venni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése